Schab po bałkańsku

4.5 (186 ocen)

Aromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak!

Składniki:

  • 500 g schabu
    Przyprawy: Sól. Pieprz, Chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie
    Oliwa z oliwek
    2 cebule
    200 g pieczarek
    1 pętko kiełbasy z cielęciną
    1 czerwona papryka
    1 szklanka wody
    3 ogórki kiszone
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w plasterki, natomiast paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować