Schab po bakońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso.
Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski.
Podsmażam boczek i cebulę (jeśli boczek jest bardzo chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić.
Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam.
Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut.
Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie.
Śmietanę mieszam z mąką i gorącym wywarem, wlewam do mięsa szybko mieszając, aby się nie zważyła. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.
Komentarze