SCHAB PO BAKOŃSKU

4.5 (192 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schab w delikatnym sosie z dodatkiem warzyw i wędzonego boczku. Polecam wypróbować!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 plastry schabu,
    średnia cebula,
    20 dag pieczarek,
    nieduża papryka czerwona,
    1/2 opakowania pomidorów krojonych,
    100 g boczku wędzonego,
    150 ml śmietany,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    łyżka oleju.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po bakońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso.
    Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski.
    Podsmażam boczek i cebulę (jeśli boczek jest bardzo chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić.
    Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam.
    Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut.
    Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie.
    Śmietanę mieszam z mąką i gorącym wywarem, wlewam do mięsa szybko mieszając, aby się nie zważyła. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować