Schab pikantny, pieczony (na kanapki)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kupiłam ładny kawałek schabu i postanowiłam upiec w całości, a że lubię wymyślać marynaty do takich mięs, to zrobiłam marynatę na bazie majonezu i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Polecam

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1kg schabu w kawałku
    – 3 łyżki majonezu
    – 3 łyżki sosu sriracha
    – 3 ząbki czosnku
    – 1 łyżka miodu
    – świeżo mielony pieprz i sól wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Wędliny

Schab pikantny, pieczony (na kanapki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie ponakłuwać. Majonez wymieszać z sosem sriracha, miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Schab włożyć do marynaty, ponacierać i „masować” mięso przez około 5-7 minut. Następnie naczynie z mięsem szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po 10 minutach wyłączyć piekarnik, przykryć schab pokrywką i dać „odpocząć” przez około 15 minut w ciepłym piekarniku. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować