Schab pieczony z suszonymi śliwkami

4.5 (196 ocen)

Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Soczyste, delikatne, pyszne mięso, z równie smakowitym sosem. Można jeść je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu
    15 dag suszonych śliwek
    tłuszcz
    mąka do oproszenia mięsa
    sól
    zielenina
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tłuszcz ze smażenia i około 5 łyżek wody.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-90 minut, często podlewając sosem. Gdy schab będzie na pół miękki, wyłożyć wokół niego opłukane śliwki. Całość piec dalej, skrapiając so jakiś czas wodą. Śliwki w czasie pieczenia pęcznieją. Gdy schab będzie miękki, wyjąć. Lekko przestudzony pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować śliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować