Schab pieczony z rodzynkami i czosnkiem na ziemniaczanych talarkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, soczysty schabik na pieczonych ziemniaczkach. Obiad marzenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Schab:
    -1 kg schabu
    -2 ząbki czosnku
    -około 10 rodzynek
    -1 saszetka przyprawy do schabu
    -4 łyżeczki musztardy delikatesowej
    -6 łyżek oleju

    Ziemniaczki:
    -1 kg ziemniaków
    -4 łyżki oleju
    -1 łyżka czosnku granulowanego
    -1 łyżka tymianku
    -1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony z rodzynkami i czosnkiem na ziemniaczanych talarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek kroimy w plasterki. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach nożem (robimy około 10 dziurek). Wkładamy w nie 1 plasterek czosnku i 1 rodzynkę.
  • 2. Przyprawę do schabu mieszamy z 3 łyżkami oleju i dokładnie nacieramy nią mięso. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • 3. Następnie mięso polewamy kolejnymi 3 łyżkami oleju wkładamy na blaszkę wyłożonej folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy.
  • 4. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.
  • 5. Czosnek granulowany, sól oraz tymianek mieszamy z olejem i wlewamy do ziemniaków. Dokładnie łączymy.
  • 6. Ziemniaki dorzucamy na blaszkę z piekącym się mięsem i pieczemy 20 minut.
  • 7. Po tym czasie mięso przerzucamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 40 minut (razem z ziemniaczkami).
  • 8. Pod koniec pieczenia (około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika) mięso smarujemy musztardą i zapiekamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.91 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować