Schab pieczony z marchewka i cebulą

0 (0 ocen)

Tak przygotowana pieczeń jest mało pracochłonna, ale zachwyca smakiem i aromatem, jest krucha i soczysta. Należy pamiętać, by po upieczeniu mięso pozostawić na 10min i dopiero po tym czasie kroić na grube plastry ostrym nożem.

Składniki:

  • 1 kg schabu (z kością lub bez)
    2 cebule
    1 duży ząbek czosnku
    sok z pół cytryny
    1/3 szkl oleju
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    sól, pieprz
    3-4 marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab pieczony z marchewka i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem.
    Przygotować marynatę - olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. Schab pokryć uzyskaną marynatą. Mięso włożyć do większego woreczka, związać, obtoczyć tak, by marynata pokryła całe mięso i odłożyć go do lodówki na minimum 12 godzin.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 220°C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 60 - 80 min. W połowie pieczenia odwrócić mięso, dodać pokrojone w talarki marchewki i wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Od tego czasu piec bez przykrycia, by mięso zarumieniło się na wierzchu.

Porady

Mięso pieczone z kością różni się w smaku od mięsa bez kości - pieczeń z kością jest bardziej soczysta, bowiem w kości zawiera się cały smak mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować