To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. A otrzymamy soczyste, delikatne mięso. Można podać go na zimno, jak i na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką.
Schab pieczony z boczkiem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać i osuszyć. Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Solą i pieprzem natrzeć mięso. Boczek pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w talarki. W nacięcia włożyć plastry boczku i cebuli. Posypać przyprawami.
Naczynie żaroodporne wyłożyć kiszoną kapustą – dno i boki. Schab wyłożyć na kapuście - przed pieczeniem dobrze jest mięso związać sznurkiem, koniecznie trzeba to zrobić gdy kawałki mięsa są nieregularne, nadając im bardziej zwarty kształt. Mięso przykryć i piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni, przez 1,5 - 2 godzin w zależności od grubości schabu. Gdy mięso będzie miękkie, naczynie odkryć i piec do lekkiego zrumienienia.
Upieczone mięso odstawić na 15-20 minut, po tym czasie można je pokroić.
Komentarze