Schab pieczony z boczkiem i kiszoną kapustą

3 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. A otrzymamy soczyste, delikatne mięso. Można podać go na zimno, jak i na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5-2kg schabu
    250-200g boczku
    2 cebule
    400-450g kiszonej kapusty
    Majeranek
    Mielony kminek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Schab pieczony z boczkiem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać i osuszyć. Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Solą i pieprzem natrzeć mięso. Boczek pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w talarki. W nacięcia włożyć plastry boczku i cebuli. Posypać przyprawami.
    Naczynie żaroodporne wyłożyć kiszoną kapustą – dno i boki. Schab wyłożyć na kapuście - przed pieczeniem dobrze jest mięso związać sznurkiem, koniecznie trzeba to zrobić gdy kawałki mięsa są nieregularne, nadając im bardziej zwarty kształt. Mięso przykryć i piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni, przez 1,5 - 2 godzin w zależności od grubości schabu. Gdy mięso będzie miękkie, naczynie odkryć i piec do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone mięso odstawić na 15-20 minut, po tym czasie można je pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Schab Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować