Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami

4.5 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami. Idealny na obiad świąteczny.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • schab bez kości 1,3 kg
    cebula 4 szt.
    boczek wędzony 3 plastry
    ziemniaki małe
    pomidorki koktajlowe do dekoracji
    smalec wieprzowy

    Przyprawy:

    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    sól 1 łyżeczka
    wegetta bez konserwantów 1 łyżka
    czosnek granulowany 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 1. Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 2. Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 3. W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 4. Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 5. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 6. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 7. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 8. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 30 minut w tej samej temperaturze.
  • Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami. 9. Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować