Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.
2.Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.
3.W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.
4.Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.
5.Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
6.Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
7.Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
8.Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 30 minut w tej samej temperaturze.
9.Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami.
Komentarze