Schab pieczony w warzywach

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dawno nie było tutaj nic treściwego, dlatego dzisiaj alternatywna wersja niedzielnych schabowych.
Są one zdecydowanie bardziej fit, a smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne!

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    mleko
    cebula, 2 ząbki czosnku
    3 duże pomidory
    por
    kukurydza w puszce
    ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) ok.80-100g
    przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone zioła
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w mleku 1. Schabowe wkładamy do pojemnika, układamy na nich pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, zalewamy mlekiem, aby wszystko było przykryte, można dosypać trochę papryki ostrej. Zamykamy i trzymamy ok. 3 godzin w lodówce.
  • Pomidory 2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
    Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół i papryki. Dusimy, aż wyparuje cała woda, którą pomidory puszczą.
  • 3. Białą część pora przekrajamy na pół, myjemy, kroimy w półplasterki.
    Kukurydzę odsączamy. Ser kroimy w kostkę.

    Schabowe wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę z marynaty układamy na dnie pojemnika żaroodpornego, na to kładziemy kotlety, doprawiamy solą, dużą ilością papryki ostrej, pieprzu. Następną warstwą będzie por, później kukurydza, sos pomidorowy i ser pleśniowy.

    Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować