schab pieczony w skorupce

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Delikatne mięsko w aromatycznej panierce, czyli klasyk w innej odsłonie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    zalewa na 24 godziny:
    1,5 litra zimnej wody
    2 płaskie łyżki soli
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    do obsypania przed pieczeniem:
    czarny pieprz
    słodka papryka
    4 łyżki ostrej lub łagodnej musztardy (sarepska, delikatesowa, stołowa)
    4 – 5 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Przystawki

Schab pieczony w skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 – 36 godzin. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą.
  • krok 2 2. Następnie przy pomocy sitka posypujemy dokładnie mąką.
  • 3. Mięso zawijamy delikatnie w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
    Po około 30 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca pieczenia rumienimy „.skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować