PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874schab pieczony w skorupcehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/19/5f47f1b5e6f3c40fd2faa3d7cd6ae7cc515e0136.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-pieczony-w-skorupce
1 kg schabu bez kości
zalewa na 24 godziny:
1,5 litra zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
do obsypania przed pieczeniem:
czarny pieprz
słodka papryka
4 łyżki ostrej lub łagodnej musztardy (sarepska, delikatesowa, stołowa)
4 – 5 łyżek mąki pszennej
Sposób przygotowania przepisu:
schab pieczony w skorupce
1.
Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 – 36 godzin. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą.
2.
Następnie przy pomocy sitka posypujemy dokładnie mąką.
3.
Mięso zawijamy delikatnie w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 30 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca pieczenia rumienimy „.skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 40 minut.
PPWS_11-2014
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze