Schab pieczony

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Idealnie upieczony, soczysty i bardzo aromatyczny schab pieczony smakuje idealnie na ciepło jak i na zimno do kanapek. Uwielbiam takie domowe mięso i z czystym sumieniem polecam, bo smakuje wybornie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
    ◦4-5 ząbki czosnku
    ◦4 wędzone śliwki opcjonalnie
    ◦3 łyżki octu balsamicznego
    ◦3 łyżeczki musztardy francuskiej
    ◦1 łyżka oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦1 łyżka sosu worcestershire
    ◦1 łyżka suszonego tymianku

    Składniki na schab pieczony:
    ◦ok. 1 kg schabu bez kości
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 cebule


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie marynaty:
    Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty i dobrze mieszamy.

    Przygotowanie mięsa:
    Schab myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem i obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mięsu pożądany kształt. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy mięso przygotowaną marynatą. Na koniec obieramy cebulę, kroimy ją w pióra, posypujemy nią mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i na minimum 1-2 godziny chowamy schab do lodówki (najlepiej na całą noc).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schab pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut.

    Zanim pokroimy schab, dajmy odpocząć mięsu ok. 3 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować