SCHAB PIECZONY

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 14 godz.

Nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. Można podawać jako wędlinę lub w grubszych plastrach na ciepło

  • 14 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    4 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    3-4 łyżki majeranku
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie schab obsmażamy na głębokiej patelni z każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia, mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem, aby mięso mogło się powoli dusić. W taki sposób mięso pieczemy przez godzinę co jakiś czas przewracając je na inną stronę. Trzeba uważać aby mięso się nie przypaliło,jeśli woda wyparuje trzeba jej dolać. Po "upieczeniu" schab odstawiamy do ostygnięcia.

    Schab można też upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 80 minut.


    Można podawać jako wędlinę lub w grubszych plastrach na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować