Schab peklowany z morelą

4.5 (149 ocen)

  • 72 godz.

Smaczny, delikatny, bez zbędnej chemii

  • 72 godz.

Składniki:

  • 1kg schabu
    sól peklowa,
    morela suszona
    siatka wędliniarska
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab peklowany z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zapekluj schab w roztworze soli peklowej - 3łyżki stołowe soli na 1 l wody przegotowanej.
    Wstaw na 3 dni do lodówki albo w inne chłodne miejsce
  • 2. Wyjmij schab z solanki, osusz ręcznikiem papierowym
    Zrób cienkim nożem otwór wzdłuż mięsa
    Nadziej ciasno suszonymi morelami
  • 3. Aby mięso było scisłe włóż do siatki wędliniarskiej albo owiń ciasno sznurkiem
  • 4. Tak przygotowane mięso włóż do worka pieczeniowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika - 200C i piecz ok 60 minut
  • 5. Po lekkim ostudzeniu przyciśnij pieczeń i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 6. Zdejmij delikatnie siatkę aby nie porwać pieczeni.

Porady

Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

4.96 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowany, peklowany schab

To może cię zainteresować