SCHAB NADZIEWANY MORELAMI

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Schab z brzoskwiniami jest bardzo smaczną, oryginalną potrawą.

  • Łatwy

Składniki:

  • - schab środkowy: 1.5 kilograma
    - morele suszone: 40 dekagramów
    - morele w puszce: 1 sztuka
    - bulion warzywny lub woda: 0.5 szklanki
    - olej roślinny: 0.25 szklanki
    - suszony tymianek: 1.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Schab nadziewany morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natnij wzdłuż trzy razy, natrzyj świeżo zmielonym pieprzem, solą i tymiankiem.
  • 2. Suszone morele sparz wrzątkiem i osącz. Włóż w nacięcia. Mięso owiń ciasno nitką kuchenną. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej olejem.
  • 3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wodą i wytworzonym sosem. Następnie dołóż morele z puszki i podlej sokiem z moreli. Piecz jeszcze 15 minut. Schab pokrój w plastry, podawaj z ryżem.

    Schab będzie smaczniejszy, jeśli kilka godzin poleży w przyprawach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy