Schab nadziewany mango

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Soczyste, słodkie mango idealnie komponuje się ze schabem wieprzowym. Tak przygotowane mięso jest idealne na gorąco, a po wystudzeniu jako wędlina na kanapki.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
    dojrzałe mango
    100 ml białego półwytrawnego wina
    sól
    pieprz, biała gorczyca i kolendra roztarte w moździerzu
    cząber
    papryka słodka
    główka czosnku
    czerwona cebula
    kawałek świeżego imbiru

Schab nadziewany mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W środku mięsa za pomocą długiego spiczastego noża robimy otwór na wylot schabu. Do otworu wkładamy kawałki mango. Otwory zatykamy kawałkami cebuli, aby mango podczas pieczenia nie wyciekło.

    Schab nacieramy mieszanką przypraw. Mięso przekładamy do garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, wkładamy imbir pokrojony w cienkie plasterki. Z główki czosnku odcinamy wierzch, układamy obok mięsa. Mięso pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę, 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by schab się zrumienił.

    Mięso podajemy na gorąco lub na zimno jako wędlinę do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy