Schab nadziany jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tak przygotowany schab jest smaczny a w połączeniu z kwaskowym jabłkiem i miodem smakuje jeszcze lepiej.

  • 40 min

Składniki:

  • -0,6 kg schabu

    -1 jabłko

    -3 ząbki czosnku

    -4-5 łyżek oliwy

    -1 łyżka rozmarynu

    -1,5 łyżki ziół prowansalskich

    -sól i pieprz do smaku

    -1,5 łyżki miodu
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab nadziany jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić,umyć,naciąć dość głęboko w 4 miejscach,przyprawić solą i pieprzem
  • 2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem,ziołami i tymiankiem,mieszanką natrzeć dokładnie mięso(również w naciętych miejscach).Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
  • image-0rfpgwf 3. Jabłko umyć,przekroić na pół ,wydrążyć gniazdo nasienne ,następnie każdą połówkę przekroić jeszcze na 4 części.W każde nacięcie schabu włożyć po 2 plasterki jabłka.
  • 4. Mięso przełożyć do dobrze natłuszczonego żaroodpornego naczynia ,wierzch skropić olejem,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.190 st.C przez około 50 minut .Następnie zmniejszyć temperaturę do 170,wierzch polać miodem i piec bez przykrycia około 10-15 minut..Podczas pieczenia schab polewamy co jakiś czas tłuszczem z naczynia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować