Schab na słodko z ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodkie owoce, delikatny ryż i soczyste mięso- to niezwykłe połączenie, które zaspokoi nawet najbardziej wybrednych.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    2 pomarańcze
    50 g malin
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    szklanka białego wina
    2 łyżeczki miodu
    sól, pieprz
    2 woreczki ryżu

Schab na słodko z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Schab rozbić, lekko posolić, ułożyć na nich plastry pomarańczy i maliny. Zawinąć i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rozgrzanym maśle. Miód rozetrzeć z 1/4 szklanki wina, startą skórką pomarańczową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Natrzeć schab, włożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni lekko podgrzać resztę wina i polać nim mięso. Całość wstawić na 30 minut do nagrzanego do 250°C piekarnika.
  • 2. Podczas pieczenia obracać mięso co jakiś czas i polewać sosem. Podawać z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy