Schab na kapuście i jabłkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Aromatyczny schab w kwaskowatej kapustce i jabłkach to alternatywa dla smażonego schabowego na niedzielny obiad. Warzywa się fajnie połączą i stworzą niepowtarzalny sos.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
    200 g kapusty kiszonej
    2 duże jabłka np. Gloster
    5 pieczarek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa, 4 liście laurowe
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab na kapuście i jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry i dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, solą i pieprzem.Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Jabłka kroimy w ósemki (bez gniazd)
    Cebulę kroimy w krążki.
    Pieczarki kroimy w plastry i delikatnie podsmażamy.
    Ząbki czosnku przekrawamy na pół.
  • 2. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwami:
    Kapusta kiszona (nie odciśnięta i nie płukana); jabłka, cebula, pieczarki, plastry schabu, czosnek. I tak kolejna warstwa. Na wierzchu kładziemy trochę kapusty i liście laurowe.
    Pieczemy ok. 1,5 godziny w 180 st.C pod przykryciem.
    Pod koniec można delikatnie zagęścić powstały sos 1 łyżką mąki rozrobioną w 1/4 szkl. wody.

Porady

Podczas pieczenia można mięsko delikatnie podlać wodą. Smakuje najlepiej z kaszą jęczmienno - gryczaną (mieszam obie kasze).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować