Schab marynowany w białym winie z kiwi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jak odmienić tradycyjnego schabowego? Zamarynować go w białym winie w towarzystwie bardzo zdrowego i zielonego kiwi. Wyjdzie danie niebanalne, kolorowe i smaczne, które może stać się hitem świątecznego obiadu :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    2 kiwi
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    ½ papryczki chilli
    1 łyżeczka startego imbiru
    1-2 łyżki miodu
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki masła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab marynowany w białym winie z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub salaterki wlewamy wino, dodajemy starty na tarce imbir i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, doprawiamy marynatę 1 łyżką miodu – mieszamy aż do rozpuszczenia się miodu. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do marynaty. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem wkładamy do marynaty i marynujemy je minimum godzinę. Kotlety wyciągamy z marynaty, osuszamy i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor schabowe. Kiedy kotlety ładnie się zarumienią wlewamy na patelnie całą marynatę – dusimy wszystko około 10 minut. Do sosu powstałego na patelni dodajemy sól, pieprz i jeśli jest taka potrzeba drugą łyżkę miodu, gotujemy 2 minuty. Aby zagęścić sos dodajemy 2 łyżeczki masła i wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. Gotowy schab z kiwi serwujemy z kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kiwi Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować