Schab lub karkówka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlałam wodę do połowy, mięso ma być prawie zanurzone i dodałam 1 łyżkę przyprawy uniwersalnej, zagotowałam.
Schab wyjęłam z opakowania i przełożyłam go do woreczka foliowego do pieczenia
włożyłam kawałek masła, dodałam też 2 małe marchewki i pól dużej pietruszki, zawiązałam sznurkiem i włożyłam do wrzątku.
Garnek przykryłam pokrywką i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ok 1,5 godziny.
Mięsko wyszło bardzo smaczne i soczyste. Można pokroić i podać z sosem z gotowania mięsa, wystarczy go tylko zagęścić.
Ja pokroiłam i zrobiłam na zimno w galarecie
W taki sam sposób można zrobić każde mięsko i będzie bardzo soczyste
Porady
Ja tym razem poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe mięsko ze śliwką ale gdy mamy czas to warto zrobić je wg własnego przepisu,
Komentarze