Schab krótko gotowany jako domowa wędlina

4.67 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Schab tak przyrządzony jest swojską wędliną na kanapki ale nie tylko, dla przypomnienia, bo wiele osób zna , bardzo polecam, jest mięciutki. soczysty, bardzo aromatyczny no i zdrowszy niż ten ze sklepu. Można go użyć jako danie obiadowe w plastrach i w sosie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,20 kg schabu
    przyprawy ulubione, u mnie
    sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
    przyprawy do wody w której gotujemy:
    sól, pieprz, 3 ząbki świeżego czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 1 cebula pokrojona w krążki
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab krótko gotowany jako domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso marynujemy w przyprawach przynajmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
    Gotujemy wodę w ilości takiej aby przykryła mięso, przyprawiamy podanymi składnikami, jak wywar zacznie wrzeć włożyć mięso i pod przykryciem gotować 15 minut, odstawić z palnika na 24 godziny.
    Po tym czasie wstawić znowu na gotowanie, jak wywar zacznie wrzeć znowu gotować 15 minut, pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Pyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować