schab w galarecie na dwa sposoby

  • wyświetlono: 12581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Gwarantuję, iż to danie nie tylko zadowoli Wasze podniebienie, ale i nacieszy Wasze oczy. Przygotowany w ten sposób schab jest bardzo soczysty i można go również podawać jako wędlinę po ostudzeniu.

ulag07
  • 4min

Składniki

800 g schabu bez kości
50 g suszonych śliwek bez pestek
50 g suszonych moreli
2 serki śmietankowe po 150 g
2 łyżki świeżo startego chranu lub 3 łyżki ze słoika
500 ml bulionu drobiowo- wołowego (może być z kostki)
3 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
ziele angielskie, liść laurowy
pieprz ziołowy, sól
majeranek, czosnek
ulubione przyprawy
olej

Sposób przygotowania przepisu:

schab w galarecie na dwa sposoby

  • 1. Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na dwa kawałki. W jednym kawałku naciąć kieszeń, w którą należy włożyć suszone śliwki i morele. Przygotować marynatę: czosnek, sól, pieprz, majeranek i ulubione przyprawy dobrze rozetrzeć z olejem. Marynatą natrzeć dokładnie schab. Obydwa kawałki schabu, każdy oddzielnie, dokładnie owinąć folią aluminiową i obwiązać grubą nicią bawełnianą. Dać do lodówki na minimum 6 h a najlepiej na całą noc i dzień.
  • 2. Schab ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Gotować 40 minut. Po wyjęciu rozciąć folię aluminiową, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zagotować bulion, przyprawić do smaku, sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Zebrać nadmiar tłuszczu. Rozpuścić żelatynę. Odstawić do stężenia.
  • 3. Serek wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku. Ostudzony schab pokroić w plastry (ok 1 cm). Plastry schabu czystego naciąć, tak aby powstała bardzo głęboka kieszeń. Serkiem napełnić kieszonki (łyżeczką bądź szprycą, tak aby postały dekoracyjne rozetki)
  • schab ułożyć na półmisku, przybrać4. Ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą, po jednej stronie schab z owocami a po drugiej schab faszerowany serkiem. Udekorować wg własnego uznania owocami i warzywami. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

Schab należy bardzo dokładnie zawinąć w folię. Pozwoli to na zachowanie wszystkich soków wewnątrz mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabgalaretakonkurs_jubileuszcarvingschab w galarecie

Komentarze

Podobne przepisy

schab w galarecie

Dodane przez: elka72

Schab z brzoskwiniami w galarecie

W kuchni lubię eksperymentować...

szaszłyki

Dodane przez: Monika Grudzińska

Szaszłyki na dwa sposoby

Pyszne danie - nie tylko z grilla

schab ze śliwką w galarecie

Dodane przez: mariosylwia

Schab ze śliwką w galarecie

:-) Gorąco polecam(-:

Schab pieczony w galarecie z owocami

Dodane przez: teresa-kr

Schab pieczony w galarecie z owocami

Dla miłośników mięs w galarecie...

image-0m1vbvn

Dodane przez: wiesiołek

Schab z brzoskwiniami w galarecie

Pięknie się prezentuje i każdemu...

schab z owocami w galarecie

Dodane przez: Martyna1991

Schab curry z owocami w galarecie

Tak przygotowany schab świetnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE