schab w galarecie na dwa sposoby

4.5 (151 ocen)

  • 4 min

Gwarantuję, iż to danie nie tylko zadowoli Wasze podniebienie, ale i nacieszy Wasze oczy. Przygotowany w ten sposób schab jest bardzo soczysty i można go również podawać jako wędlinę po ostudzeniu.

  • 4 min

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
    50 g suszonych śliwek bez pestek
    50 g suszonych moreli
    2 serki śmietankowe po 150 g
    2 łyżki świeżo startego chranu lub 3 łyżki ze słoika
    500 ml bulionu drobiowo- wołowego (może być z kostki)
    3 łyżeczki żelatyny
    sok z cytryny
    ziele angielskie, liść laurowy
    pieprz ziołowy, sól
    majeranek, czosnek
    ulubione przyprawy
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Schab w galarecie na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na dwa kawałki. W jednym kawałku naciąć kieszeń, w którą należy włożyć suszone śliwki i morele. Przygotować marynatę: czosnek, sól, pieprz, majeranek i ulubione przyprawy dobrze rozetrzeć z olejem. Marynatą natrzeć dokładnie schab. Obydwa kawałki schabu, każdy oddzielnie, dokładnie owinąć folią aluminiową i obwiązać grubą nicią bawełnianą. Dać do lodówki na minimum 6 h a najlepiej na całą noc i dzień.
  • 2. Schab ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Gotować 40 minut. Po wyjęciu rozciąć folię aluminiową, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zagotować bulion, przyprawić do smaku, sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Zebrać nadmiar tłuszczu. Rozpuścić żelatynę. Odstawić do stężenia.
  • 3. Serek wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku. Ostudzony schab pokroić w plastry (ok 1 cm). Plastry schabu czystego naciąć, tak aby powstała bardzo głęboka kieszeń. Serkiem napełnić kieszonki (łyżeczką bądź szprycą, tak aby postały dekoracyjne rozetki)
  • schab ułożyć na półmisku, przybrać 4. Ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą, po jednej stronie schab z owocami a po drugiej schab faszerowany serkiem. Udekorować wg własnego uznania owocami i warzywami. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

Schab należy bardzo dokładnie zawinąć w folię. Pozwoli to na zachowanie wszystkich soków wewnątrz mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować