Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Przygotowanie gotowanego schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad.
1 min
Średni
Składniki:
1-1,5 kg schabu
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1-2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu
Sól
Przyprawa do mięsa
Prażona cebulka
Schab gotowany z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
W rondlu zagotować 1l wody, dodać czosnek, musztardę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Do gorącego wywary włożyć schab - przed gotowaniem dobrze jest mięso jest związać sznurkiem, koniecznie trzeba to zrobić gdy kawałki mięsa są nieregularne, nadając im bardziej zwarty kształt, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po czym odsączyć z zalewy. Oprószyć z każdej strony przyprawą do mięsa, a wierzch dodatkowo posypać prażoną cebulką.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w 180 stopniach.
Upieczone mięso odstawić na 15-20 minut, po tym czasie można je pokroić i przełożyć do sosu.
Komentarze