Taki schab gotowany w mleku jest soczysty i aromatyczny. Pokrojone grubsze plastry mogą być dodatkiem do obiadu. Podane z mlecznym sosem. Cienkie plastry można położyć na kanapce.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ok. 1,2 kg schabu środkowego
sól
szklanka wody
1 l mleka
duża cebula
4 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Schab gotowany w mleku z cebulą, czosnkiem i papryczką - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i oprószyć solą. Pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
Do garnka nalać szklankę wody i zagotować. Dodać mleko. Do gotującego się mleka włożyć schab.
Dodać cebulę obraną i przekrojoną na 4 części oraz obrane ząbki czosnku i całe małe papryczki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Mięso musi być przykryte mlekiem. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku.
Gotować na wolnym ogniu ok. 60 min. Od czasu do czasu obrócić mięso i pomieszać mleko.
Po ugotowaniu pozostawić mięso w mleku do wystudzenia. Wyjęty schab ładnie wytrzeć, pokroić i ułożyć na półmisku.
Z pozostałego w garnku sosu usunąć ziele, listek i przetrzeć przez sito. Sól dodać do smaku.
Można zagęścić mąką, ale niekoniecznie.
Smacznego.
Komentarze