Schab gotowany w mleku z cebulą, czosnkiem i papryczką - domowa wędlina

4.39 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki schab gotowany w mleku jest soczysty i aromatyczny. Pokrojone grubsze plastry mogą być dodatkiem do obiadu. Podane z mlecznym sosem. Cienkie plastry można położyć na kanapce.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,2 kg schabu środkowego
    sól
    szklanka wody
    1 l mleka
    duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 małe papryczki chili
    listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.39 (168 ocen)

Zobacz również:

Sosy Wędliny

Schab gotowany w mleku z cebulą, czosnkiem i papryczką - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i oprószyć solą. Pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
    Do garnka nalać szklankę wody i zagotować. Dodać mleko. Do gotującego się mleka włożyć schab.
    Dodać cebulę obraną i przekrojoną na 4 części oraz obrane ząbki czosnku i całe małe papryczki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
    Mięso musi być przykryte mlekiem. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku.
    Gotować na wolnym ogniu ok. 60 min. Od czasu do czasu obrócić mięso i pomieszać mleko.
    Po ugotowaniu pozostawić mięso w mleku do wystudzenia. Wyjęty schab ładnie wytrzeć, pokroić i ułożyć na półmisku.
    Z pozostałego w garnku sosu usunąć ziele, listek i przetrzeć przez sito. Sól dodać do smaku.
    Można zagęścić mąką, ale niekoniecznie.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mleko Schab Wędlina Mięso gotowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować