Schab gotowany 2 razy po 5 minut

4.15 (249 ocen)

  • Dla 6 osób

Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),
    2 litry wody,
    1/3 szkl. soli,
    1 łyżka cukru,
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki majonezu,
    inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
    własnego uznania.
Wystaw ocenę:

4.15 (249 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab gotowany 2 razy po 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować