Schab gotowany 2 razy po 5 minut

  • wyświetlono: 46817 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne.

Menab
  • 6 porcje

Składniki

około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),
2 litry wody,
1/3 szkl. soli,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania.

Sposób przygotowania przepisu:

Schab gotowany 2 razy po 5 minut

  • 1. Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabWielkanocboże narodzeniekuchnia polskaimprezykuchnia tradycyjna

Komentarze

Podobne przepisy

image-09ymngf

Dodane przez: anula-d

Schab po warszawsku

bardzo smaczny

Przekąska kibica

Dodane przez: Konto nieaktywne

Przekąska kibica w 5 minut

Szybko i smacznie podczas meczu...

image-00wn3bn

Dodane przez: Alex M

Smalec z gotowanym schabem

Przepyszny dodatek do kanapek!...

image-00wn3bn

Dodane przez: Alex M

Smalec z gotowanym schabem

Przepyszny dodatek do kanapek!...

Dodane przez: ulaborawska

Schab gotowany

Przepis dostałam od cioci,jest...

Schab po warszawsku

Dodane przez: bogusia82

Schab po warszawsku

Bardzo smaczna i efektowna przekąska.Możemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE