Schab gotowany

4.5 (191 ocen)

  • 24 min

Smak tego pysznego i soczystego schabu oczaruje gości..Jest bardzo prosty w wykonaniu i nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole i nie tylko.

  • 24 min

Składniki:

  • Schab wieprzowy bez kości ok 1 kilograma może być 1,2kg.
    2,5 litra przegotowanej wcześniej zimnej wody
    5 łyżek soli
    3 listki laurowe
    3 lub 4 ziarna ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu (najlepiej Kielecki )
    1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
    1 łyżeczka majranku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka ostrej musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez ,musztardę lekko rozgnieciony czosnek oraz wszystkie wymienione powyżej przyprawy mieszamy w wodzie w której będziemy gotować schabik.
    Tak przygotowany płyn odstawiamy na godzinę do lodówki następnie umieszczamy w nim umyty wcześniej schab , i zagotowujemy.
    Od momentu małego wrzenia gotujemy 5 minut ( nie dłużej ) wyłączamy i odstawiamy całość do wystygnięcia .
    Po co najmniej 8 godzinach ( ja czekałem 10 ) czynność powtarzamy czyli 5 minut gotujemy , wyłączamy odstawiamy i czekamy.
    Jeżeli robiłaś/eś dokładnie w/g tego przepisu , uzyskasz wymarzony domowy schabik.

    Podajemy na zimno z pieczywem.

    Smacznego.

    Pozdrawiam
    Grzegorz Milczarek - ŻYCHLIN
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować