Schab faszerowany suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Danie jest eleganckie, smaczne i świetnie się prezentuje. Polecam na świąteczny obiad lub uroczystości rodzinne.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    100 g suszonych śliwek

    marynata:
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny

Schab faszerowany suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć i naciąć na całej długości, tworząc miejsce na farsz.
    Składniki marynaty wymieszać ze sobą, natrzeć nią mięso i włożyć do lodówki na całą noc.
  • 2. Mięso lekko odsączyć z marynaty. Nacięty schab faszerować suszonymi śliwkami, aż mięso będzie całkowicie napełnione. Na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, lekko obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 200 stopni, przed końcem pieczenia, przeciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut.
    Schab podawać pokrojony w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy