Schab
-2 kg schabu,
- słoik suszonych pomidorów w oleju,
- 150 g sera owczego,
- sól, pieprz.
KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- łyżka miękkiego masła,
- żółtko,
- sól
SOS ESTRAGONOWY
- 0,5 l mleka skondensowanego,
- mrożone liście estragonu (po rozmrożeniu powinniśmy mieć pełną garść ziół),
- łyżka mąki (ja dodaję ryżową, żeby było bez glutenu, ale spokojnie można dodać też pszenną),
- pół szklanki wody,
- sól, pieprz, maggi.
Schab faszerowany suszonymi pomidorami i owczym serem z kluskami śląskimi w sosie estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Etap 1. - przygotowanie schabu
1. Ostrym nożem wydrążamy w schabie dziurę (na przelot).
2. Kroimy suszone pomidory oraz ser owczy. Mieszamy je i wypełniamy nimi po brzegi dziurę w mięsie.
3. Schab obtaczamy w oliwie pozostałej z suszonych pomidorów, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
4. Odstawiamy schab na 3-4 godziny (do lodówki).
5. Pieczemy około godzinę w piekarniku z termoobiegiem (zaczynamy od 120 stopni, stopniowo zwiększając temperaturę co 10-15 minut o 10 stopni - dzięki temu schab nie stanie się wysuszony). W czasie pieczenia kilka razy przewracamy mięso. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy pieczenie na opcję grill z termoobiegiem (200 stopni). Mięso stanie się dzięki temu bardzo rumiane.
2.Etap 2. - kluski śląskie
1. Ziemniaki dokładnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę.
2. Masę ugniatamy w misce ("na równo"), dzielimy na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmujemy, wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko, masło i sól.
3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kluski z dziurką.
4. Gotujemy, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy około 2 minuty.
Kluski śląskie z masłem i żółtkiem są bardzo sprężyste i delikatne.
3.Etap 3. - sos estragonowy
1. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej estragon. Chwilę intensywnie gotujemy.
2. Mąkę rozrabiamy z mleczkiem (najlepiej zblendować), a następnie dodajemy do wody z estragonem. Mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i maggi.
Komentarze