SCHAB FASZEROWANY SUSZONYMI POMIDORAMI I OWCZYM SEREM Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI W SOSIE ESTRAGONOWYM

  • wyświetlono: 273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Danie wymaga czasu, ale warto.

ArturZ
  • 180min

Składniki

Schab
-2 kg schabu,
- słoik suszonych pomidorów w oleju,
- 150 g sera owczego,
- sól, pieprz.
KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- łyżka miękkiego masła,
- żółtko,
- sól
SOS ESTRAGONOWY
- 0,5 l mleka skondensowanego,
- mrożone liście estragonu (po rozmrożeniu powinniśmy mieć pełną garść ziół),
- łyżka mąki (ja dodaję ryżową, żeby było bez glutenu, ale spokojnie można dodać też pszenną),
- pół szklanki wody,
- sól, pieprz, maggi.

Sposób przygotowania przepisu:

SCHAB FASZEROWANY SUSZONYMI POMIDORAMI I OWCZYM SEREM Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI W SOSIE ESTRAGONOWYM

  • 1. Etap 1. - przygotowanie schabu
    1. Ostrym nożem wydrążamy w schabie dziurę (na przelot).
    2. Kroimy suszone pomidory oraz ser owczy. Mieszamy je i wypełniamy nimi po brzegi dziurę w mięsie.
    3. Schab obtaczamy w oliwie pozostałej z suszonych pomidorów, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
    4. Odstawiamy schab na 3-4 godziny (do lodówki).
    5. Pieczemy około godzinę w piekarniku z termoobiegiem (zaczynamy od 120 stopni, stopniowo zwiększając temperaturę co 10-15 minut o 10 stopni - dzięki temu schab nie stanie się wysuszony). W czasie pieczenia kilka razy przewracamy mięso. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy pieczenie na opcję grill z termoobiegiem (200 stopni). Mięso stanie się dzięki temu bardzo rumiane.
  • 2. Etap 2. - kluski śląskie
    1. Ziemniaki dokładnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę.
    2. Masę ugniatamy w misce ("na równo"), dzielimy na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmujemy, wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko, masło i sól.
    3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kluski z dziurką.
    4. Gotujemy, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy około 2 minuty.
    Kluski śląskie z masłem i żółtkiem są bardzo sprężyste i delikatne.
  • 3. Etap 3. - sos estragonowy
    1. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej estragon. Chwilę intensywnie gotujemy.
    2. Mąkę rozrabiamy z mleczkiem (najlepiej zblendować), a następnie dodajemy do wody z estragonem. Mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i maggi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Śląska rolada z kluskami i czerwoną kapustą

Dodane przez: ghirsztgb

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.

W dzieciństwie nigdy nie lubiłam...

Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie...

Porządna porcja mięsa wołowego...

Pierś kacza z sosem grzybowym, kluskami śląskimi i modrą kapustą

Dodane przez: Wioleczka1

Pierś kacza z sosem grzybowym, kluskami śląskimi...

Polecam danie na niedzielny lub...

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Dodane przez: Cukiereczek

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi...

Roladę możemy podać z kaszą jaglaną....

Kurczak w cieście francuskim

Dodane przez: Goniak

Kurczak w cieście francuskim z szynką, suszonymi...

Przepyszny pomysł na smaczny i...

Schab z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Wspaniały schab na każdy uroczysty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE