SCHAB FASZEROWANY SUSZONYMI POMIDORAMI I OWCZYM SEREM Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI W SOSIE ESTRAGONOWYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Danie wymaga czasu, ale warto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Schab
    -2 kg schabu,
    - słoik suszonych pomidorów w oleju,
    - 150 g sera owczego,
    - sól, pieprz.
    KLUSKI ŚLĄSKIE
    - 1 kg ugotowanych ziemniaków,
    - mąka ziemniaczana,
    - łyżka miękkiego masła,
    - żółtko,
    - sól
    SOS ESTRAGONOWY
    - 0,5 l mleka skondensowanego,
    - mrożone liście estragonu (po rozmrożeniu powinniśmy mieć pełną garść ziół),
    - łyżka mąki (ja dodaję ryżową, żeby było bez glutenu, ale spokojnie można dodać też pszenną),
    - pół szklanki wody,
    - sól, pieprz, maggi.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i owczym serem z kluskami śląskimi w sosie estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Etap 1. - przygotowanie schabu
    1. Ostrym nożem wydrążamy w schabie dziurę (na przelot).
    2. Kroimy suszone pomidory oraz ser owczy. Mieszamy je i wypełniamy nimi po brzegi dziurę w mięsie.
    3. Schab obtaczamy w oliwie pozostałej z suszonych pomidorów, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
    4. Odstawiamy schab na 3-4 godziny (do lodówki).
    5. Pieczemy około godzinę w piekarniku z termoobiegiem (zaczynamy od 120 stopni, stopniowo zwiększając temperaturę co 10-15 minut o 10 stopni - dzięki temu schab nie stanie się wysuszony). W czasie pieczenia kilka razy przewracamy mięso. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy pieczenie na opcję grill z termoobiegiem (200 stopni). Mięso stanie się dzięki temu bardzo rumiane.
  • 2. Etap 2. - kluski śląskie
    1. Ziemniaki dokładnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę.
    2. Masę ugniatamy w misce ("na równo"), dzielimy na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmujemy, wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko, masło i sól.
    3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kluski z dziurką.
    4. Gotujemy, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy około 2 minuty.
    Kluski śląskie z masłem i żółtkiem są bardzo sprężyste i delikatne.
  • 3. Etap 3. - sos estragonowy
    1. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej estragon. Chwilę intensywnie gotujemy.
    2. Mąkę rozrabiamy z mleczkiem (najlepiej zblendować), a następnie dodajemy do wody z estragonem. Mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i maggi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować