Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Potrawę tą wymyśliłam tuż przed świętami, bo chciałam spróbować schabu ze śliwką i z żurawiną a nie miałam zamiaru rezygnować z czegokolwiek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu, 2 łyżki śliwek wędzonych, 2 łyżki suszonej żurawiny, marynata staropolska, 12 łyżek oleju rzepakowego (8 do marynaty), 2 ząbki czosnku, worek do pieczenia, 2 duże ziemniaki, 3 marchewki, por

Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy oczyszczam z błon. Robimy nacięcie i do środka wkładamy śliwki wraz z żurawiną. Schab nacieramy marynatą wymieszaną z olejem rzepakowym i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
  • image-0hrg58k 2. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry a marchewki i pora w trochę grubsze.. Schab obsmażamy na na mocno rozgrzanym tłuszczu do lekko brązowego koloru z obu stron. W worku do pieczenia umieszczamy mięso i warzywa.
  • 3. Schab pieczemy 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu potrawe można pozostawić jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20 - 30 minut

Porady

Tłuszcz pozostały z pieczenia można wykorzystać do sosu, a wystarczy tylko by dodać mąkę i śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy