Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór. Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2.Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki. W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.
3.Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, schab wkładamy do osłonki, napełniamy farszem tak żeby wyszedł z drugiej strony schabu. Wkładamy koreczek ze schabu, osłonkę zaginamy i dokańczamy napełnianie schabu. Farsz popychamy tłoczkiem od dużej strzykawki.
4.Po skończonym napełnianiu farszem, zatykamy drugi otwór w mięsie. Osłonkę zawiązujemy ścisło z jednej strony, skręcamy drugą końcówkę osłonki mocno i też ścisło zawiązujemy. Ja osznurowałam jak szynkę, żeby ładnie się wszystko ułożyło.
5.Tak osznurowany schab wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy 120 minut. Po sparzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony schab wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze