Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Polecam faszerowany schab z pieczarkami, papryką, serem i cebulą. Bardzo smaczna wędlina do chleba.

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości 80 dag
    pieczarki 3-4 szt.
    papryka czerwona słodka 1 szt.
    papryka chili 1 szt.
    czosnek 4 ząbki
    ser żółty radamer, starty 3 łyżki
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    czosnek granulowany
    bazylia
    majeranek
    oliwa 3-4 łyżki
    osłonka poliamidowa 35 cm średnica 120 mm
    przędza wędliniarska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce. 1. Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór. Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce. 2. Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki. W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.
  • Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce. 3. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, schab wkładamy do osłonki, napełniamy farszem tak żeby wyszedł z drugiej strony schabu. Wkładamy koreczek ze schabu, osłonkę zaginamy i dokańczamy napełnianie schabu. Farsz popychamy tłoczkiem od dużej strzykawki.
  • Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce. 4. Po skończonym napełnianiu farszem, zatykamy drugi otwór w mięsie. Osłonkę zawiązujemy ścisło z jednej strony, skręcamy drugą końcówkę osłonki mocno i też ścisło zawiązujemy. Ja osznurowałam jak szynkę, żeby ładnie się wszystko ułożyło.
  • Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce. 5. Tak osznurowany schab wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy 120 minut. Po sparzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony schab wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce. 6. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować