Schab faszerowany kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W moździerzu rozetrzeć kminek, sól, pieprz, paprykę i czosnek.
Przygotowaną mieszanką natrzeć mięso.
Długim, cienkim nożem przebić mięso na wylot, przez środek. W nacięcie włożyć kiełbasę, nadziewając nią schab.
Mięso oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i odsmażyć mięso z każdej strony.
Zarumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać gorącym bulionem, dodać pokrojona w kostkę cebulę, przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewać mięso bulionem, w razie potrzeby dolać wody.
Upieczony schab wyjąć z piekarnika i pozostawić go na ok. 10-15 minut, by „odpoczęło”- soki nie wypłyną z mięsa, i nie stanie się suche.
Powstały podczas pieczenia sos zlać do garnka. Pół szklanki wody połączyć z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić.
Mięso pokroić w plastry, polać sosem i podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Komentarze