Schab faszerowany kiełbasą

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób

Schab nadziewany kiełbasą to doskonały przepis na mięso na ciepło lub na zimno. Jest bardzo dekoracyjny i smakowity.

  • 1 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
    Kawałek śląskiej kiełbasy długości schabu
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka kminku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki
    Olej
    1 szklanka bulionu
    2 cebule
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab faszerowany kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu rozetrzeć kminek, sól, pieprz, paprykę i czosnek.
    Przygotowaną mieszanką natrzeć mięso.
    Długim, cienkim nożem przebić mięso na wylot, przez środek. W nacięcie włożyć kiełbasę, nadziewając nią schab.
    Mięso oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i odsmażyć mięso z każdej strony.
    Zarumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać gorącym bulionem, dodać pokrojona w kostkę cebulę, przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewać mięso bulionem, w razie potrzeby dolać wody.
    Upieczony schab wyjąć z piekarnika i pozostawić go na ok. 10-15 minut, by „odpoczęło”- soki nie wypłyną z mięsa, i nie stanie się suche.
    Powstały podczas pieczenia sos zlać do garnka. Pół szklanki wody połączyć z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić.
    Mięso pokroić w plastry, polać sosem i podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Kiełbasa Cebula Bulion drobiowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować