Schab faszerowany kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz. Natrzyj marynatą zrobioną z przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i dwóch łyżek oleju. Odstaw na min.2 godz. w chłodne miejsce.
2. Kaszę gryczaną ugotuj wg.przepisu na opakowaniu.
3.Pieczarki oczyść i podsmaż na patelni razem z posiekaną jedną cebulą, ostudź.
4.Przełóż do miseczki, dodaj kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
5.Schab przetnij ostrym nożem po środku, tworząc głęboką kieszeń. Kieszeń wypełnij farszem z kaszy i zepnij wykałaczkami. Podsmaż krótko na rozgrzanym oleju z obu stron. Wraz z olejem w którym się smażył przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok.90 minut w 180 st. ( w trakcie podlewaj mięso sosem, który się wytworzył ).
6.Zrób sos: oczyszczoną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w kostkę i razem z posiekaną cebulą podsmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, podduś do miękkości warzyw. Na talerz wyłóż sos, pokrojoną w plastry pieczeń, udekoruj natką pietruszki.
Komentarze