Schab duszony z ziołami

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na tę potrawę dostałam od znajomej. Ponieważ moja pięcioosobowa rodzina bardzo lubi mięso, wykorzystuję go dość często.

Składniki:

  • ● 70 dag schabu bez kości
    ● 200 ml białego wytrawnego wina
    ● 1 cebula
    ● 1 marchewka
    ● 1 por
    ● 50 g masła
    ● 5 łyżek oleju
    ● suszony tymianek
    ● suszony rozmaryn
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por, marchewkę i cebulę kroimy
    w półplastry, wkładamy do
    miski. Na nich układamy mięso
    natarte solą, pieprzem, rozmarynem
    i tymiankiem, posypujemy natką pietruszki i zalewamy winem.
    Odstawiamy do lodówki
    na 24 godziny. Po 12 godzinach
    mięso obracamy.
  • 2. Po wyjęciu z marynaty mięso
    osuszamy i obsmażamy na
    oleju i maśle, przekładamy do
    brytfanny. Na tłuszcz wrzucamy
    odcedzone z marynaty
    warzywa, przesmażamy
    i dodajemy do mięsa.
  • 3. Całość zalewamy marynatą.
    Pieczemy w 150 °C. ok.
    90 minut, często polewając
    sosem. Podajemy z pieczonymi
    ziemniakami.

Porady

Mięso będzie miało lepszy smak, jeśli do marynaty dodamy kilka goździków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować