Schab duszony z warzywami

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Potrawa jest idealna na niedzielne obiady z rodziną. Warzywa można dodać według uznania.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 360g schabu bez kości
    200g pieczarek
    200g cukinii
    2 małe cebule
    100ml bulionu
    łyżka masła
    150ml śmietany 18%
    oliwa z oliwek
    bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Schab duszony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przypraw solą i pieprzem. Odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cukinie obierz i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż schab z obydwu stron do zrumienienia. Dodaj masło, cebulę i cukinię, a po 2 min. pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok, podlej całość bulionem i duś około 10 min.
  • 3. Dodaj zahartowaną odrobiną sosu śmietanę. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Schab podawaj z sosem i np. ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować