schab duszony z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Marynowane plastry schabu wieprzowego i pieczarki, klasyka w nieco innej odsłonie. Danie które robi się bardzo szybko, a mięsko wychodzi soczyste i kruche.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500g schabu wieprzowego QAFP
    1 opakowanie przyprawy: marynata staropolska
    1 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    1 łyżeczka oleju
    1 woreczek z suwakiem


    1 opakowanie białych pieczarek - 400g
    1 cebula
    sól, pieprz, liść laurowy,
    roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego
    świeży tymianek
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na dosyć cienkie plastry - mi wyszło cienki plastrów, które przełożyłam do woreczka. Do woreczka włożyłam musztardę, wsypałam gotową mieszankę przypraw i olej. Zasunęłam woreczek i dokładnie wymieszałam mięso z marynatą. Tak przygotowany schab marynował się całą noc w lodówce.
  • schab 2. Następnego dnia na maśle obsmażyłam z obu stron plastry.
    Dodałam posiekaną cebulę, roztarte ziele angielskie, liść laurowy.
  • schab 3. Kiedy cebula zmiękła, dodałam pokrojone pieczarki. Grzyby solimy i dusimy, tak by odparowały. Nie dodajemy wody, posolone pieczarki oddadzą nadmiar płynu, który wchłonie mięso.
  • schab 4. Gdy nadmiar wody został odparowany, doprawiamy do smaku pieprzem i świeżym tymiankiem.

Porady

Niezależnie od użytych grzybów, nie dodajemy wody ani mąki. Po dodaniu soli - grzyby uwalniają nadmiar wody, który należy odparować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować