Schab duszony w sosie z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w plastry i każdy plaster jeszcze na pół. Rozbić i przyprawić (sól, pieprz, czosnek granulowany). Odstawić.
Grzybki rozmrozić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli i pieprzu, dodać pokrojone w piórka cebule. Schab obtoczyć w mące i smażyć na złocisty kolor, przekładać od razu do smażących się grzybów. Zalać bulionem, dodać trochę mieszanki warzywnej, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Dusić na małym ogniu aż mięsko zmięknie (jakieś 20min). W śmietance rozrobić proszek z suszonych grzybów, odrobinę mąki, pieprzu i papryki słodkiej. Dolać do mięska i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Komentarze