Schab duszony w sosie z grzybami

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

soczysty i aromatyczny -polecam

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 cienkich plastrów schabu
    400 g grzybów leśnych borowików
    1 marchew,
    kawałek korzenia pietruszki
    1 czerwona papryka
    około3- 4 łyzki maki
    około 3 szklanki wody
    pieprz, do smaku
    sól
    liść laurowy ,
    ziele angielskie, do smaku
    papryka słodka
    2 ziarna pieprzu
    1\2 szklanki smietany 30 proc.
    1\2 łyżki maki
    natka pietruszki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Schab duszony w sosie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem, jesli sa cienkie-nie rozbijać,przyprawić z obu stron sola i pieprzem i obtoczyć w mące .
    Obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka ,podlać wodą, dodac , starta na tarce marchew, korzeń pietruszki, pokrojona paprykę i przyprawy:ziarna pieprzu ziele angielskie i liść laurowy i paprykę .
    W międzyczasie dodac też oczyszczone, pokrojone drobniej grzyby leśne.Dusic na małym ogniu do miękkości mięsa i grzybów.
    Pod koniec duszenia do mięsa z grzybami dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i mąką , zagotować ( w razie potrzeby mozna ponownie doprawić do smaku) .

    Podawać z ziemniakami i ulubiona surówką ,
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować