Schab duszony w sosie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem, jesli sa cienkie-nie rozbijać,przyprawić z obu stron sola i pieprzem i obtoczyć w mące .
Obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka ,podlać wodą, dodac , starta na tarce marchew, korzeń pietruszki, pokrojona paprykę i przyprawy:ziarna pieprzu ziele angielskie i liść laurowy i paprykę .
W międzyczasie dodac też oczyszczone, pokrojone drobniej grzyby leśne.Dusic na małym ogniu do miękkości mięsa i grzybów.
Pod koniec duszenia do mięsa z grzybami dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i mąką , zagotować ( w razie potrzeby mozna ponownie doprawić do smaku) .
Podawać z ziemniakami i ulubiona surówką ,
Smacznego:)
Komentarze