Schab duszony w sosie pieczarkowym

5 (174 ocen)

  • 1 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem z pieczarek. Pyszne danie, nie tylko na niedzielny obiad. Może być podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

  • 1 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg schabu
    300g pieczarek
    1 marchewka
    1 cebula
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    Suszona natka pietruszki
    Suszony tymianek
    2-4 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Schab duszony w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na kotlety. Lekko rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i przełożyć do garnka. Zarumienione mięso zalać wodą. Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem 40minut. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać podsmażone warzywa.
    Cebulę posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki, marchewkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pieczarki, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem i natką pietruszki. Przełożyć do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Gotować do miękkości.
    Pod koniec sos zagęścić mąką ze śmietaną - mąkę połączyć ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlać do garnka. Mieszając zagotować i dusić jeszcze około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować