Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem z pieczarek. Pyszne danie, nie tylko na niedzielny obiad. Może być podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
1 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1kg schabu
300g pieczarek
1 marchewka
1 cebula
200g śmietany 18%
2 łyżki mąki
Suszona natka pietruszki
Suszony tymianek
2-4 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Kilka ziarenek pieprzu
Sól, pieprz
Olej
Schab duszony w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, podzielić na kotlety. Lekko rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i przełożyć do garnka. Zarumienione mięso zalać wodą. Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem 40minut. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać podsmażone warzywa.
Cebulę posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki, marchewkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pieczarki, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem i natką pietruszki. Przełożyć do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Gotować do miękkości.
Pod koniec sos zagęścić mąką ze śmietaną - mąkę połączyć ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlać do garnka. Mieszając zagotować i dusić jeszcze około 10 min.
Komentarze