80 dag schabu środkowego bez kości i warkocza
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
majeranek suszony
do obsmażenia łyżka oleju
Schab duszony w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszałam na papkę olej, sól, paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszaniną dokładnie natarłam mięso ze wszystkich stron. Dość obficie obsypałam majerankiem.
Schab umieściłam w próżniowo zamykanym naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
2.Po tym czasie obsmażyłam go z obu stron na rozgrzanej łyżce oleju, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przewracałam mięso na drugą stronę. Co jakiś czas sprawdzałam czy płyn nie odparował.
3.Odstawiłam do całkowitego wystudzenia, schodziłam w lodówce zawinięte w folię aluminiową.
Porady
Zamiast schabu środkowego można użyć karkówki, mięso będzie bardziej soczyste.
Komentarze