Schab duszony w przyprawach

5 (189 ocen)

Bardzo chude, kruche mięsko do kanapek

Składniki:

  • 80 dag schabu środkowego bez kości i warkocza
    1 łyżka oleju
    płaska łyżeczka soli
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    2 ząbki czosnku
    majeranek suszony
    do obsmażenia łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab duszony w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.
    W miseczce wymieszałam na papkę olej, sól, paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Mieszaniną dokładnie natarłam mięso ze wszystkich stron. Dość obficie obsypałam majerankiem.
    Schab umieściłam w próżniowo zamykanym naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Po tym czasie obsmażyłam go z obu stron na rozgrzanej łyżce oleju, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przewracałam mięso na drugą stronę. Co jakiś czas sprawdzałam czy płyn nie odparował.
  • 3. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia, schodziłam w lodówce zawinięte w folię aluminiową.

Porady

Zamiast schabu środkowego można użyć karkówki, mięso będzie bardziej soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować