Schab duszony w papryce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Duszone mięsa są bardzo kruche i soczyste. W towarzystwie dużej ilości papryki oraz selera naciowego stanowią smaczne, lekkie i niewymagające dużych nakładów pracy danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
    3 czerwone papryki
    ½ selera naciowego
    biała część pora
    1l domowego przecieru pomidorowego
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, pieprz czarny, słodka papryka, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z szerokim dnem rozgrzać masło klarowane. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1cm. Doprawić z obu stron, solą czarnym pieprzem i słodka papryką. Mięso przesmażamy z obu stron. Paprykę i seler myjemy. Kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Biała część pora kroimy w talarki. Warzywa dodajemy do przesmażonego mięsa i zalewamy domowym przecierem pomidorowym. Jeśli takowym nie dysponujemy możemy wykorzystać mały słoiczek przecieru rozmieszanego w 3 szklankach bulionu. Dusimy, aż mięso będzie miękkie i kruche około 50-60 minut. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Podajemy z warzywami oraz ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Schab Seler Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować