Duszone mięsa są bardzo kruche i soczyste. W towarzystwie dużej ilości papryki oraz selera naciowego stanowią smaczne, lekkie i niewymagające dużych nakładów pracy danie.
1 godz. 20 min
Składniki:
1kg schabu bez kości
3 czerwone papryki
½ selera naciowego
biała część pora
1l domowego przecieru pomidorowego
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz czarny, słodka papryka, tymianek
Schab duszony w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z szerokim dnem rozgrzać masło klarowane. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1cm. Doprawić z obu stron, solą czarnym pieprzem i słodka papryką. Mięso przesmażamy z obu stron. Paprykę i seler myjemy. Kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Biała część pora kroimy w talarki. Warzywa dodajemy do przesmażonego mięsa i zalewamy domowym przecierem pomidorowym. Jeśli takowym nie dysponujemy możemy wykorzystać mały słoiczek przecieru rozmieszanego w 3 szklankach bulionu. Dusimy, aż mięso będzie miękkie i kruche około 50-60 minut. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Podajemy z warzywami oraz ryżem.
Komentarze