Schab duszony w mleku

4.48 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Bardzo dobry sposób,aby schab był kruchy i soczysty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok.1-1,5 kg schabu bez kości
    1l mleka 3,2%
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
    1-2 jagody jałowca (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso przyprawić solą i pieprzem,obsmażyć na rumiano na gorącym maśle z olejem.Do garnka wlać mleko,dodać przeciśnięte ząbki czosnku,rozmaryn,gałkę muszkatołową i lekko rozgniecione jagody jałowca.Całość zagotować i włożyć mięso.Dusić pod przykryciem ok.1,5-2h na niedużym ogniu,aż schab będzie miękki.Wyjąć mięso z garnka,a pozostałe w nim mleko gotować ok.20min,aż odparuje i zgęstnieje.
    Podawać schab polany sosem.

Porady

Schab doskonale smakuje również bez sosu.Jeśli podczas gotowania w mleku zrobią się grudki należy je przecedzić.Czasami do gotującego mleka dodaję również połówkę niedużej cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować