Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi

0 (0 ocen)

  • Średni

Danie z kuchni Bieszczadów

  • Średni

Składniki:

  • - schab wieprzowy: 600 gramów
    - Kiszona kapusta: 200 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - kwaśna śmietana: 80 gramów
    - Kminek zwyczajny: 0.5 łyżeczki
    - cebula: 100 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - mąka pszenna: 80 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokrój na kotlety, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle po mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj posiekaną i odciśniętą kapustę kiszoną. Dopraw posiekanym czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Duś około 20 minut, dodaj schab i duś kolejne 10 minut.
  • 3. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • 4. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  • 5. Placki usmaż na złoto na maśle klarownym.
  • 6. Schab podawaj z kapustą i plackami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować