Schab aromatyzowany ziołami w miodowo musztardowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć. Ponakłuwać ostrym nożem po bokach i środek, cały wzdłuż schab robiąc 1 cm. przerwy. Do nakłuć wcisnąć palcem szałwie i kawałek czosnku. Gdzie nie gdzie wcisnąć ziarenko pieprzu. Schab natrzeć solą i mielonym pieprzem.
2.Owinąć dookoła sznurkiem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Wsadzić na naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę w 160-180 stopniach. Wyciągnąć.
3.Ciepłą wodą polać schab. Musztardę i miód wymieszać. Wylać na schab i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 min. / 180 stopni. Jeżeli zauważymy, że na schabie zrobiła się skorupka wyciągamy.
Komentarze