Schab aromatyzowany ziołami w miodowo musztardowej skorupce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakuje nieziemsko. Każdy składnik jest tutaj idealnie dobrany. Pasuje do obiadu lub na zimno na kanapkę. Pyszności wyśmienite.

Składniki:

  • - ok. 1 kg schabu bez kości
    - 4 ząbki czosnku pokrojone w grube paski
    - 2-3 łyżki suszonej ciętej szałwii
    - 1 i 1/2 płaska łyżka soli
    - 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
    - 4-5 ziarenek pieprzu
    - 1 i 1/2 łyżka musztardy chrzanowej
    - 1 i 1/2 łyżka miodu rzepakowego

    Dodatkowo:
    - sznur do związania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki

Schab aromatyzowany ziołami w miodowo musztardowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0685f9c 1. Schab umyć, osuszyć. Ponakłuwać ostrym nożem po bokach i środek, cały wzdłuż schab robiąc 1 cm. przerwy. Do nakłuć wcisnąć palcem szałwie i kawałek czosnku. Gdzie nie gdzie wcisnąć ziarenko pieprzu. Schab natrzeć solą i mielonym pieprzem.
  • image-0ga7vjg 2. Owinąć dookoła sznurkiem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    Wsadzić na naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę w 160-180 stopniach. Wyciągnąć.
  • 3. Ciepłą wodą polać schab. Musztardę i miód wymieszać. Wylać na schab i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 min. / 180 stopni. Jeżeli zauważymy, że na schabie zrobiła się skorupka wyciągamy.

Porady

Można do naczynia wrzucić ulubione warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Schab Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować