"savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1."Savarinki" - wykonanie
Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki.
Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony por i smażyć jeszcze około 2 minuty.
Pozostawić do ostygnięcia.
Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą.
Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku.
Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno.
Sos - wykonanie
Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować.
Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać, aby nie rozgotować.
Kilka cząstek jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki.
Resztę jabłek wymieszać z sosem i podawać na ciepło lub zimny.
Komentarze