...rożki są przepyszne zdecydowanie do powtórzenia. Mleko w proszku i wodę można zamienić na szklankę mleka ale wtedy należny użyć trochę więcej cukru. Polewę zrobiłam z połowy porcji i wyszło wystarczająco
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto francuskie
nadzienie:
1 szklanka wody
4-5 dużych łyżek mleka w proszku
2 małe łyżeczki cukru
2 łyżki drobniutkiej kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej z naciskiem na kukurydzianą
cukier waniliowy/laska wanilii
2-3 kawałki serka kiri (ale nie koniecznie)
polewa:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
można dodać kilka kropli soku z cytryny
Saudyjskie rożki z ciasta francuskiego.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wodę rozrobić z mlekiem w proszku - zagotować ale nie do wrzenia; dodać cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Mieszać do zgęstnienia, najlepiej jeśli masa jest bardzo gęsta, o wiele gęstsza od budyniu. Ja zrobiłam taką, że aż łyżka stanęła ...;):) Zdjąć z ognia, dodać 2 kostki serka kiri. Wymieszać dokładnie i wystudzić.
2.Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10 cm x 10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.
3.Polewa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Rożki po wyjęciu z piekarnika skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.
Komentarze