REKLAMA

Sarnina pieczona w winie i jałowcu

wyświetlono: 22734 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Uważam, że dziczyzna na stole to prawdziwy ukłon w stronę kuchni staropolskiej. W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę, wiemy to choćby z literatury.....

opublikowany: 10.10.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg szynki z dzika, sarny, jelenia (u mnie sarna)1/2 szklanki czerwonego wina
    3 ząbki czosnku
    łyżka suszonego cząbru
    1/2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    3-4 łyżki oleju
    7 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren jałowca
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej mięso myjemy, nacieramy przyprawami, ziołami, solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem okładamy plasterkami cebuli, polewamy winem. Przechowujemy przez 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy mięso na godzinę przed pieczeniem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy łyżkę masła i obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, następnie pieczemy około godziny w 200 stopniach w piekarniku. Do pieczenia dodajemy wino z zaprawy.

Porady

Dziczyzna powinna być lekko krwista, natomiast ja wolałam ją przygotować jako dobrze upieczoną ;) jeśli chcemy różowe mięso, skracamy czas pieczenia do max. 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka205

Sarnina z marynaty

Smaczny obiad

kategoria: Dania główne dania mięsne opublikowany: 31.05.2013 | wyświetlono: 6778 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE