Sarnina pieczona w winie i jałowcu

4.44 (167 ocen)

Uważam, że dziczyzna na stole to prawdziwy ukłon w stronę kuchni staropolskiej. W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę, wiemy to choćby z literatury.....

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg szynki z dzika, sarny, jelenia (u mnie sarna)1/2 szklanki czerwonego wina
    3 ząbki czosnku
    łyżka suszonego cząbru
    1/2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    3-4 łyżki oleju
    7 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren jałowca
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.44 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarnina pieczona w winie i jałowcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej mięso myjemy, nacieramy przyprawami, ziołami, solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem okładamy plasterkami cebuli, polewamy winem. Przechowujemy przez 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy mięso na godzinę przed pieczeniem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy łyżkę masła i obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, następnie pieczemy około godziny w 200 stopniach w piekarniku. Do pieczenia dodajemy wino z zaprawy.

Porady

Dziczyzna powinna być lekko krwista, natomiast ja wolałam ją przygotować jako dobrze upieczoną ;) jeśli chcemy różowe mięso, skracamy czas pieczenia do max. 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (185 ocen)

Sarnina z marynaty

To może cię zainteresować