Sandacz z wody.

0 (0 ocen)

Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne,pierwszym będzie sandacz.

Składniki:

  • 1 sandacz około 1 kg
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 plaster selera
    1 cebula
    1 listek laurowy
    5 ziaren pieprzu
    3 ziarna ziele angielskie
    3 jaja
    5 dag masła
    1 łyżka naci pietruszki

Sandacz z wody. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł.
    Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać!
    Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki.
    Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy