Sandacz w rieslingu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Danie z kuchni niemieckiej

  • 2 godz.

Składniki:

  • 800 g małych ziemniaków
    5 łyżek masła
    800 g filetów z sandacza
    sól
    pieprz
    200 ml rieslinga
    200 ml śmietany kremówki
    50 g szczawiu (może być ze słoiczka)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    cytryna do dekoracji

Sandacz w rieslingu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sandacz w rieslingu 1. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem.

    Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą.

    Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty. Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.

    Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy