Sandacz w posypce z jajek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak podany sandacz jest znakomity.

  • 60 min

Składniki:

  • sandacz ok 1 kg
    4 marchewki
    pietruszka
    seler

    listek laurowy
    kilka ziarenek pieprzu czarnego
    3 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka cukru
    sok z połowy cytryny
    kilka gałązek koperku
    sól

    4 jajka
    2 łyżki masła



Sandacz w posypce z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
    Pozostawić na ok 30 min.
    Jajka ugotować na twardo.
  • 2. Oczyszczone , obrane warzywa zalać wodą. Dodać listek , ziele , pieprz i koperek. Ugotować do miękkości . Wyjąć wystudzić . Pokroić w drobną kostkę i zrobić sałatkę.
  • 3. Wywar doprawić cukrem , sokiem z cytryny i solą .
    Włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min.
    Wyjąc rybę i ostrożnie usunąć ości.
  • 4. Ułożyć dzwonka na półmisku tak , żeby wyglądały na całą rybę.
    Jajka zetrzeć na tarce do warzyw - grube oczka.
    Podsmażyć na stopionym maśle. Posypać rybę i udekorować.
    Podawać z warzywami.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy