Sandacz na sosie z pora.

4.5 (166 ocen)

Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę.

Składniki:

  • 15 dag filet z sandacza
    sok z cytryny, sól
    pieprz świeżo mielony
    1 por
    100 ml. śmietana kremówka 36%
    1 łyżka ketchupu
    30 ml. brandy
    1 łyżka sosu pikantnego chilli
    sól, pieprz
    masło i olej do smażenia
    przyprawa do ryb
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sandacz na sosie z pora. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos z pora 1. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy.
    Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry.
    Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza.
    PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować